Webwinkel
  • Fantastische aanbiedingen voor de hele familie
  • Al meer dan 600.000 tevreden klanten
  • Eenvoudig en snel te bestellen
(Tijdelijk) niet beschikbaar

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de apotheek en neem een kijkje in de stoomwasserij. Weet jij hoe je een net breit of touw slaat? Kom het ontdekken! Maar mis ook vooral niet de hippe designpresentaties, die allemaal geïnspireerd zijn op het wonen en werken van vroeger. En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan een heerlijk versgerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers én van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.

Leven van de wind

Honderd jaar geleden was het leven op en rond de Zuiderzee niet gemakkelijk. De mannen riskeerden hun leven op zee en thuis hielden de vrouwen in hun eentje het gezin draaiende. In 1919 kregen vrouwen kiesrecht, maar dat maakte weinig verschil voor hun dagelijkse leven: vrouwen waren altijd in de weer in het huishouden of om een centje bij te verdienen, en ook de kinderen staken hun handen flink uit de mouwen. Ontmoet in het buitenmuseum vissersvrouw Grietje die met haar moeder én vier kinderen in een klein huisje woont. Met elkaar ‘op een kluitje’ wonen, was toen heel gewoon. En een WC en douche waren er nog niet. Zou jij zo kunnen leven?

Voor de hele familie!

Het Zuiderzeemuseum is leuk én leerzaam voor de hele familie. Maak samen met je (klein)kind een klompbootje of kruip in de schoolbanken van toen. Speel Oudhollandse spelletjes of steek je handen uit de mouwen in een huishouden van vroeger. Ontdek bij Expeditie Waterwerken hoe je de kracht van water naar je hand kunt zetten; Cornelis Lely – zelf een briljant waterwerker – zoekt nog opvolgers om Nederland in de toekomst droog en veilig te houden! Of kraak de waterwerkerscode via opdrachten op het land en het water. En er is nog zó veel meer te doen…

Kleren maken de vrouw

Ontdek in het binnenmuseum wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. Bewonder niet alleen verschillende soorten kledingstukken uit de Zuiderzeeregio, maar ook stukken van hedendaagse modeontwerpers, zoals Jan Taminiau. Mis daarnaast de handwerkgereedschappen van onze voormoeders niet! De technieken van vroeger zijn overigens nog springlevend. In filmpjes demonstreert mode-icoon Thijs Adriaans deze en maakt hij nieuwe kledingstukken gebaseerd op oude. Tot slot is er aandacht voor duurzaamheid: wat kunnen wij leren van de hardwerkende vrouw van 1900, zodat wij ook langer met onze kleding doen?

Diverse gezinsactiviteiten

Vuile handjes

In het buitenmuseum wordt het nóg duidelijker dat het leven rond de Zuiderzee van 100 jaar geleden niet altijd gemakkelijk was, ook niet voor kinderen. Kruip tijdens weekenden, vakanties en feestdagen in de huid van een kind uit 1919. Steek samen de handen uit de mouwen in een huishouden van vroeger en merk waar je allemaal vuile handjes van kan krijgen. Matten kloppen, straatje vegen, ramen raggen… Uitgewerkt? Dan is er tijd voor kattenkwaad!

Oudhollandse kermis

Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober staat de Oudhollandse kermis opgesteld in het buitenmuseum. Tijdens deze feestelijke week genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig zoals een zwanenzweefmolen, luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Bij de kermisattracties vind je natuurlijk ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. Wil je jouw toekomst laten voorspellen? Kom dan langs bij de waarzegster in de waarzegwagon.

Poppenkastvoorstelling

Op doordeweekse dagen is er een poppenkastvoorstelling om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Deze voorstelling heet Pittige tijden, is leuk voor jong en oud en is alleen tijdens de Oudhollandse kermis nog te beleven. In het weekend is de act de Poppenkastjurk te bewonderen. Ook is er een gezellig spelletjescafé met allerlei bordspellen van vroeger, zoals ganzenbord, schaken en mens erger je niet.

Expeditie Waterwerken

In het vernieuwde Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water. Vanuit de waterwerkplaats gaan kinderen met de expeditiekaart langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Ze verzamelen stukjes van een geheime code met als doel de code te kraken. En natuurlijk wordt dat beloond…

Ontdek het zelf! Bestel jouw tickets nu met 20% korting!

;

Praktische informatie

Zuiderzeemuseum

Locatie

Wierdijk 12-22
1601 LA Enkhuizen
Nederland

Bekijk de routebeschrijving


Openingstijden

10:00 - 17:00 uur
Dagelijks geopend m.u.v. eerste kerstdag.

TICKETS BEPERKTE TIJD VERKRIJGBAAR
Gekochte tickets zijn tot en met 27 oktober 2019 geldig

Handig om te weten

Inleveren van tickets

Stap 1: Kies jouw favoriete uitje en selecteer de tickets.

Stap 2: Betaal met gemak via IDEAL en na betaling ontvang je de bestelde tickets per e-mail.

Stap 3: Print jouw tickets voor vertrek en toon deze bij de kassa.

Kan ik een bestelling plaatsen als ik geen abonnee ben?

Ja hoor! Ook als je geen abonnee bent, kun je voordelig tickets kopen.

Kan ik een bestelling annuleren of aanpassen?

Na betaling van jouw tickets kun je deze niet meer annuleren of aanpassen. Voordat je de betaling hebt afgerond, is het wel mogelijk om de bestelling ongedaan te maken.

Als je meer tickets wilt bestellen, kun je nogmaals tickets bestellen voor hetzelfde uitje. De bestellingen komen dan wel in aparte e-mails in je mailbox en je betaalt hier dan ook de transactie- en/of servicekosten voor.

Krijg ik een bevestiging van mijn bestelling?

Na betaling krijg je per e-mail een bevestiging van jouw bestelling en daarna ontvang je meteen je tickets in je inbox.

Vanaf